Instagram: @laurafromthedessert, website: Laura from the dessert, beauty ritual: discover it here.
(This blog post is in dutch)
"Mermaid on a mission to save the world" zo beschrijft eco-infleuncer Laura zichzelf. Op reis naar een zero-waste lifestyle deelt ze haar avontuur via sociale media onder de welbekende naam 'Laura from the desert'. Als ambassadrice van #meiplasticvrij geeft ze dan ook al te graag haar tips voor een eco lifestyle in het dagelijks leven!
Een milieuvriendelijker leven. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Of wel? Voor sommigen lijkt het een ‘ver van mijn bed’ show, en juist daarom startte ik mijn blog ‘Laura from the Desert’. Om een milieuvriendelijke levensstijl toegankelijker te maken.
Want je weet het misschien niet, maar je hebt geen extreme levensmake-over nodig om ecologischer te leven. Laten we beginnen met babysteps! Het is belangrijk om elke stap in de goede richting aan te moedigen. And that’s exactly what I do. Wat je vooral zal lezen, zijn #plasticfree tips, volledig in thema met Mei Plasticvrij.
Hoe kan je je leven verduurzamen?
1) Food
Een van de belangrijkste dingen die je kan aanpakken om duurzamer te leven, is je eetpatroon aanpassen. Wanneer ik naar de winkel ga, dan probeer ik de focus te leggen op bio producten, vegetarisch of plantaardige voedingen en plasticvrije aankopen.
Waarom bio? Omdat je weet dat het product voldoet aan strenge wettelijke eisen en dat de producent er een eerlijke prijs voor gekregen heeft. Er wordt beter gezorgd voor de dieren, de aarde en ‘t is beter voor je gezondheid.
Voor dezelfde 3 redenen kan je ook vaker opteren voor een vegetarisch en vaak plantaardig dieet. En als je gaat winkelen is het écht wel de moeite om een kleine omweg te nemen voor een verpakkingsvrije winkel. Alles in bulk, it’s heaven. Er staan ook vaak verstogen in grotere winkels, met vlees/kaas/veggie burgers/etc. Denk er ook eens aan om je eigen Tupperware mee te pakken. Let op: sommige winkels laten het momenteel niet toe om je eigen verpakking te gebruiken, wegens Covid-19, wat ook oké is. Onze gezondheid gaat voor, maar als je de keuze hebt om een product zonder plastic of verpakking te kopen, go for it!
2) Beauty
Tijd om je “bathroom ritual” aan te passen. Weg met chemische brol, in met de natuurlijke, eerlijke producten. Shampoo, conditioner, bodylotion, ... er bestaan tegenwoordig enorm veel fantastische producten voor je huid en haar. Ze zijn niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor de natuur. Je vindt niet alles #plasticvrij? Geen ramp. Er bestaan tegenwoordig ook andere oplossingen, zoals flessen gemaakt uit 100% gerecycleerd plastic, suikerriet, etc. In de beautybranche zien we ook steeds vaker refill mogelijkheden, net zoals bij CÎME. That’s the future baby.
Hoe maak je je badkamer dan toch zo afvalvrij mogelijk? Ladies, kies voor een menstruatiecup. Gezonder en spaart je tonnen afval! Herbruikbare, katoenen ontschminkingsdoekjes zijn ook een must. En als het op scheren aankomt, dan is een safety razor jouw go to scheermes.
3) Huishouden
Naast je badkamer(routine), zijn er nog heel wat zaken in je huis waarbij je kan kiezen voor een ecologischer, #plasticfree alternatief. Denk daarbij eens out of the box en kies in de keuken een loofah spons - een volledig natuurlijk product dat je daarna in je compastbak smijt. Geef je een feestje? Vermijd ballonnen (hello, plastic) en hang een funky, herbruikbare slinger met vlaggetjes op. Ga je op stap? Bring your own cup! Een koffietje on-the-go smaakt nog meer in een herbruikbare beker.
4) Fashion
Mei Plasticvrij. Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar fashion hoort zeker ook thuis in het rijtje. Wist je dat kledij gemaakt van polyester, nylon, acryl en polyamide gewoonweg uit plastic bestaan? Wat het nog erger maakt, is dat er dan microplastics vrijkomen wanneer deze stuks gewassen worden. Die microplastics komen dan terecht in onze waterwegen en belanden uiteindelijk in de oceaan. Kies dan voortaan voor natuurlijke stoffen, zoals katoen, zijde, linnen, etc. Maar de beste tip van al: blijf vooral dragen wat je al hebt en geef de voorkeur aan tweedehands.
Conclusie: laat je niet wijsmaken dat je als consument geen impact hebt. Alle kleine beetjes helpen. Want vele kleine beetjes van duizenden mensen, worden er samen héél veel. Ga meteen zelf aan de slag en laat het ons weten op sociale media!
Back to Blog